30 Kasım 2023 tarihinde Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri’nde başlayan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP28), sadece politika ve bilim dünyasını değil, aynı zamanda sanatı da ağırlıyor. Uzun yıllardan beri iklim değişikliği, çevre sorunları ve kentsel dönüşüm gibi konulara sanatsal bir bakış getiren ünlü Türk sanatçı Günsu Saraçoğlu, “The Future of Power/Enerjinin Geleceği” isimli sergisi ile bu önemli konferansta yer alıyor.
Saraçoğlu’nun uzun yıllardan beri devam eden sanat kariyerindeki çalışmaları, “Perfect Balance-Deep Trace” ve “ReBirth” isimli sergileriyle COP28’de izleyicilerle buluşuyor. Sanatçı, resimleri aracılığıyla kentsel dönüşüm, iklim değişikliği ve çevre konularındaki eleştirilerini sanatseverlerle paylaşıyor.
Saraçoğlu, konu hakkında şu sözleri dile getirdi: “Uzun yıllardan beri kentsel dönüşüm, iklim ve çevre hakkında eleştirilerimi resimlerimle ifade etmeye çalışıyorum. Temel amacım, sanat yoluyla toplumsal bilinçlenmeye yönelik katkı sağlamak.” Sanatçı, “ReBirth” serisinin 2024’te uluslararası ve Türkiye’de devam edeceğini belirtti. Bu serinin amacı, insanın doğaya verdiği zararın doğanın tahammül sınırlarının çok ötesine geçtiğini vurgulamak ve doğanın kendi dengelemeye çalıştığı bir süreç olarak ele almak.
“The Future of Power/Enerjinin Geleceği” sergisi, sanatçı Mehmet Sinan Kuran, Fatma Kadir, Selva Özelli ve İlhan Sayın gibi isimleri bir araya getirerek, iklim değişikliği konusunda sanat yoluyla mesajlarını açıklıyor.
Pandemi sürecinden bu yana uluslararası platformlarda önemli konferanslara ve çevre haftalarına sergileriyle katılan Saraçoğlu ve sanatçı dostları, Londra, New York, Mena, Florida, Urban, North Eastern ve Global Climate Week gibi etkinliklerde sanat aracılığıyla düşüncelerini ifade etmişlerdir. Bu çabaların meyvesi olarak, sanatçının kişisel sergileri Havre de Grace Maritime Museum and Environmental Center’da ve COP28 Global Resilience Partnership Hub’da Birleşmiş Milletler tarafından kataloglanmıştır.
COP28 konferansının 12 Aralık 2023 tarihine kadar devam edeceği bu yıl, önceki yıllara nazaran daha da kritik bir öneme sahiptir. Dünya liderlerinin konferansa gösterdiği büyük ilgi, sanatın toplumlarla iletişimdeki önemini vurgulayarak, bu alanda bir platform oluşturulması gerekliliğini ortaya koymuştur. Günsu Saraçoğlu ve diğer sanatçılar, bireysel ve grup projeleriyle farkındalık yaratma misyonlarına devam ederek, iklim değişikliği ile mücadelede sanatın gücünü sergilemeye devam edeceklerini belirtti.