İdealtepe sahilde bulunan İdeal Art House’ta çekilen, Eylül Aşkın’ın sunduğu “Eylül Aşkın İle…” programının bu bölümünde yazar, Mezedaki kurucusu ve işletmecisi ve Haliç Üniversitesi’nde Rum Mutfağı ve Meze Kültürü eğitimleri veren Mary Tsevik Simyonidis’i ağırladık.
25 Senelik Hayalini Gerçekleştirmek İçin İstifa Etti!
Yunanistan Başkonsolosluğu’nda memur olarak uzun yıllar görev alan Mary Tsevik Simyonidis, memurluğun sabit çalışma saatleri ve hafta sonu izni sebebiyle annelere daha destek çıkan bir meslek olmasından dolayı hayallerini uzun yıllar ertelediğini fakat içinde hep bir kendi markasını yaratma arzusu olduğunu söyledi. 25 yıllık çalışma hayatının ardından yunan Başkonsolosluğu’ndan istifa ederek ayrılan ve Bebek’te kiraladığı küçük dükkanda Mezedaki markasını hayata geçiren Simyonidis, neden mezeler üzerine bir konsept ve marka seçtiğini ise şöyle açıkladı: “Çünkü biz Rum kültürüyle büyümüş insanlarız. Ailem Rum ailesi. Babam kendisi inşaatçı olmasına rağmen bir meze ustasıydı. Dolayısıyla babamı da erken yaşta kaybedince, seneler sonra yol beni yine onunla birleştirdi. Meze kültürünün ortadan kalkmasını istemiyorum.”
“Bir kitap için başladım, on kitap çıktı.”
Mezedaki ile rum lezzetlerini İstanbul halkıyla doğru tariflerle buluşturmaya devam eden Mary Tsevik Simyonidis, aynı zamanda yine Rum, İstanbul ve yemek kültürü üzerine yazdığı kitaplarıyla da adından oldukça söz ettiren bir yazar. “İstanbulum, Tadım, Tuzum, Hayatım” kitabıyla başlayan yazarlık serüveninde en son “Adanın İnsanları” kitabıyla okur ile buluştu.
Türkiye’deki Gastronomi Bölümlerine Sert Eleştiri!
“İstanbul mutfağını bilmiyor, İtalyan spagettisini öğretiyorsun.” Diyerek Gastronomi Bölümlerinde İstanbul mutfağına gereken önemin verilmediğinin altını çizen Mary Tsevik Simyonidis, “Köz patlıcan salatasını, midyeli lahana sarmasını, zeytinyağlı istanbul usulü yapsak sarmasını, midye dolmayı yapan ustayı, meze şefini, bir dükkan sahibi nasıl bulacak?” Diye dert yandı. Simyonidis ayrıca, yeteri kadar gastronomi okulunun olmadığını belirtti.
“Adalar ve Kurtuluş lokasyon olarak bir kültürler mozaiği.”
“Bir sürü farklı insanın bir arada, çok da güzel yaşayabildiği iki lokasyondur Adalar ve Kurtuluş. Dolayısıyla zengin, yemesi içmesi bol, gastronomi açısından bayağı renkli, çok renkli.” Şeklinde konuşan Simyodinis, Adalar ve Kurtuluş semtlerinin farklı bayram ve kutlamalarda farklı kültürlerden bir çok farklı tarifin komşularla paylaşıldığı, esnaf kültürünün hala yaşadığı yerler olduğuna dikkat çekti.
İki Çocuğu da Sanatla Uğraşıyor!
Oğlu ses mühendisliği okuyan bir müzisyen, kızı Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuarı Tiyatro bölümü mezunu bir oyuncu olan Mary Tsevik Simyonidis, Selanik Aristoteles Üniversitesi Felsefe Bölümü ve Gedik Üniversitesi İstanbul Mutfak Kültürü Bölümü yüksek lisans mezunu ve eski Yunanistan Başkonsolosluğu ve Fener Patrikhanesi çalışanı.